neděle 3. března 2019

V ohni, ledu a krvi - Ságy z drsných fjordů II. : Dědictví Haralda Krásnovlasého


Harald kouká po Snaefríd na norské známce





Motto: „ Na reka přišla bída, na utsteinského krále, že utíkat učil vlastní své vojsko. Obrátil své lodě, když hrozila bitva, Hrubobradý sám tam pad v třesku zbraní...“ Další část básně Hornklofiho o bitvě u Hafrsfjordu.





Pomstěte Ákiho: Když dostal Harald zprávu, že i ve Värmlandu vybírá švédský král Eirík daně, poslal tam svého výběrčího rovněž, aby mu ukázal, kdo je tu pánem.





Ve vnitrozemí Värmlandu neměli osadníci pocit, že by je musel chránit nějaký král. Vikingové řádili na pobřeží a zde, v hlubokých lesích, se cítili obyvatelé svobodní, nezávislí a chráněni před vším a všemi, takže nosili hrdě hlavy nahoru. Jednomu králi by se klidně poddali, co ale s druhým?





To už si vzal na starost sedlák Áki, nejbohatší muž Värmlandu, co měl obrovskou hodovní síň, poznamenanou zubem času, ale opěvovanou v ságách. Starý byl i jeho statek a on sám už pamatoval tolik, že již od života příliš nečekal. Proto se nebál riskovat.





Uchystal pro oba krále pohoštění. Aby bylo dost místa pro družiny obou králů, postavil vedle síně staré síň novou. Oba králové dorazili a rozešli se s doprovodem každý do jiné síně. Eirík do staré, Harald do nové. Švédský král jedl a pil ze starých mís a rohů, jeho protivník z nedávno zakoupených mís a rohů zdobených zlatem. Na obou místech byl ale pořádek, čistota a klid. Oba panovníci byli po celý týden hoštěni tak, jak se slušelo na muže jejich postavení.





Ráno po hostině chystali oběma hostům koně. Áki navštívil nejprve Haralda a oslovil ho: ,, Pane, myslíte-li, že stojí za přátelství dobrá vůle, kterou jsem vám při této hostině prokázal, odměňte se za to mému synu Obbimu. Kdysi jsem sloužil vašemu otci, Obbi ať slouží vám! “





Ježatý byl dojat slovy starého muže, poděkoval mu za pohoštění a slíbil mu upřímné přátelství. Áki ještě věnoval králi velké dary.





Když přišel sedlák s dary i za Eiríkem, našel ho v nabručené náladě. Pomohl mu usednout na koně a nabídl se, že ho doprovodí. Když došli k nedalekému lesu, král se optal Ákiho: „Proč jsi hostil jinak mne a jinak krále Haralda? Každý říkal, že on dostal všechno lepší, novější a krásnější. Vždyť víš, že jsi můj člověk.“


„ Králi, tebe i tvé lidi jsem patřičně pohostil. A jestliže jsi pil ze starých nádob, pak jen proto, že již jsi starý. Jsem-li tvůj člověk, pak i ty jsi člověk můj!“ : odvětil Áki.





Vzteklý král tasil meč a starého bezbranného muže zabil. Protože se Harald ještě nerozloučil s Ákim, dal si ho zavolat, ale na statku, ani v síni nemohli sedláka najít. Nakonec našli jenom statkářovu mrtvolu v lese.





„ Pomstěte sedláka Ákiho!“ zabručel Harald a jal se pronásledovat Eiríka. Hnal ho až na hranici Värmlandu s Götalandem. Odtud už se musel vrátit, ale jeho hněv volal po krvi.





Ježatý připojil Värmland a všude dal pronásledovat a zabíjet Eiríkovy lidi až do zimy, kdy se vrátil do Romerike, aby z jara vyrazil do Götalandu. Plul proti proudu řeky Göty až do míst, kde mu Götové zatarasili cestu trámy, aby se nedostal dále do vnitrozemí. Harald tu zakotvil a vyplenil a vypálil kraj po obou stranách řeky. Podráždění Götové ho chtěli napadnout s velikým vojskem, ale král si na ně počkal a rozprášil je v první bitvě. Torbjörn Honklofi o tom pravil:





„Přítel bojových ptáků


zem a lid zdolal v jižním


přímoří. Hrdina bil se


tvrdě v tom lítém boji.


Potom král, velkodušný,


zvyklý hrůzám války,


ke kůlům na břehu dal


přivázat kousavé draky.“





Harald prošel Götalandem jako nůž máslem, několikrát ješte porazil Eiríka a podrobil si celý kraj na sever od řeky Göty a na západ od jezera Vänern. Správou území pověřil Guthorma a dal mu k ruce vojsko. Poté se král vrátil do Lade v Trondheimu, kde mu Ása povila již čtvrtého syna. Chlapci se jmenovali Guthorm, Halfdan Černý a Halfdan Bílý (dvojčata) a Sigröd. Pomsta za Ákiho byla dokonána.


Na místě bitvy jsou dnes umístěny tři bronzové meče Sverd i fjell od Fritze Roeda



Hafrsfjord – Bitva, ve které začaly norské dějiny: Máte podezření, že to Haraldovi Ježatému šlo nějak hladce? Žádná vzpoura nebo spiknutí proti jeho osobě? Ten pocit Vás neklame. V desátém roce vlády podle Snorriho dostal zprávu z jihu, že lid se proti němu bouří. Za rebelií stojí jeho sousedé a konkurenti, králové Eirík z Hordalandu a Súlki z Rogalandu, jeho bratr jarl Sóti, král Kjötvi Bohatý z Agderu a bratři z Telemarku Hróald Hřbet a Hadd Tvrdý.





Král Harald svolal všechny jarly s jejich družinami a plul na jih. Obě nepřátelská loďstva se potkala severně od Järenu a vplula do Hafrsfjordu, kde se seřadila k bitvě. Všechny lodě se postavily vedle sebe do řady a připoutaly k sobě přídě řetězy. Velitelé se tak ujišťovali, že nepřítel neprorazí bitevní řadu a nebude napadat lodě z boku. Ani tentokrát tomu nebylo jinak.





Na pravém křídle nepřítele velel král Eirík. Skolil ho Haraldův strýc, vojevůdce Guthorm. Krále Súlkiho vyřídil věrný Rögnvald, aby se ještě vypořádal s jarlem Sótim. Na Haralda zbyl berserk Tóri Hrubobradý. V zuřivém boji nezbyl na jeho lodi nikdo, kdo by se za něj postavil, a tak zemřel na plavidle sám a opuštěn. Po smrti osobností v čele spiknutí, se celé vojsko dalo na útěk. Kdo mohl, odplul, zbytek nějak doplaval nebo vyskákal na břeh a pelášil pryč. O útěku Kjötviho Bohatého se zmiňuje i skald Hornklofi:





„Že před Střapáčem (Harald)


zem svou chránit nechtěl,


lenivý král tlusťoch


na ostrůvek prchnul.


Ti, co krváceli,


padli pod sedačky


s hlavami ke kýlu


a zadky vzhůru.





Na zádech kryly je pak


blyštivé štíty,


aby je chránily


před kamenů prškou.


Agderští na východ


přes Jaeren tíhli domů,


pryč jen z Hafrsfjordu,


k rohům s medovinou.“





,, Po slavné bitvě u Hafrsfjordu, kterou začínají dějiny Norska, nikdo se už nepostavil králi na odpor. Jeho největší nepřátelé padli, jiní se vystěhovali ze země a osídlili pusté lesnaté kraje na východě, nebo odpluli po moři na západ, “ praví nadšeně Královské ságy.





Podle Snorriho proběhla bitva u Hafrsfjordu roku 872, ale to není vůbec jisté. Dokonce někteří vědci ji posunují až do roku 900, nebo někdy kolem tohoto data. Je to ale datum, kterým se pyšní každý Nor a počítá ho za počátek svých dějin, i když proces sjednocení probíhal ještě po smrti krále Haralda. Vraťme se ale zpět k tomu, co nám říkají ságy.





Krásnovlasý: Ať už říkali Seveřané z Norska svému pánovi jakkoliv, přiblížil se den, kdy se už neměl jmenovat Ježatý, Rozcuchaný, Střapatý apod... Na jaře po výše zmíněné slavné bitvě navštívil jarla Rögnvalda a požádal ho o službu. Uvědomil si totiž, že se již může právem nazývat králem celého Norska. I rozpomněl se na Gydu a než dal pro ni poslat, odešel do lázně a požádal svého hostitele o lazebnickou výpomoc. Rögnvald s chutí svého pána po koupeli ostříhal a oholil, aby v šoku z nového vzhledu svého krále, použil přízvisko Krásnovlasý (nebo jednoduše Krásnovlas).





Harald poslal pro Gydu, vzal si ji a měli spolu pět dětí, které se jmenovaly Alóf, Hraerek, Sigtrygg, Fródi a Torgísil. Ásu si ponechal vedle sebe, a protože Seveřané měli běžně více manželek, pojal za ženu Ragnhild Mocnou, dceru krále z Jutska. Podle legendy na její počest propustil polovinu svých manželek a konkubín. Měli spolu syna Eiríka, řečeného Krvavá sekyra. To měl být Haraldův nástupce. Po smrti matky ho vychovával náčelník Tóri Hroáldsson.





Ale byly tu další ženy a ještě více dětí. Svanhild, dcera jarla Eysteina, mu dala syny Óláfa Geiestaddáfla, Björna a Ragnara Pláště. S Ashild, dcerou Ringa z Ringerike, měl děti jménem: Dag a Rin, Gudröd Jehně a Ingigerd.





O lásce k jedné takové ženě, kterou musel milovat snad ze všech nejvíce, je celá pověst.





Jednu zimu vybíral král osobně daně v Opplandech. Při slavnosti slunovratu ho vyrušil Laponec Svási a vzkázal mu, aby za ním vyšel ven. Král se nechtěl nechat rušit, ale Svási trval na svém. Když se král za ním vydal, zavedl ho Svási k sobě domů a jeho dcera nabídla Haraldovi medovinu. Vládce nepohrdl medovinou, ani dívkou. ..Ty půjdeš se mnou!“ pravil přísně. Starý Laponec ale namítal, že pokud si ji chce odvést, musí ji nejprve požádat o ruku a řádně si ji vzít.





Tak se i stalo a Krásnovlas si odvedl domů novou nevěstu, jež slula Snaefríd. Zapomněl na vládu, zanedbával své povinnosti a myslel jen na onu Laponku. Měli spolu čtyři syny zvučných jmen. Sigurd Obr, Halfdan Dlouhonohý, Gudröd Třpytivý a Rögnvald Rychlonohý.





Když po letech králova láska zemřela, stál neustále u jejího lůžka a namlouval si, že je naživu. Vždyť měla neustále červená líčka a oči plné života. Harald truchlil a lid truchlil s ním, protože byl přesvědčen, že král se zbláznil.





Až rádce Torleif dokázal krále probrat z jeho očarování, když mu vytkl, že tak krásnou dámu nechal odpočívat pořád na tomtéž prostěradle a stejných polštářích. Krásnovlas prozřel a nechal připravit pohřební hranici pro ženu svého srdce. Když z plamenů začali vylézat hadi, štíři, žáby a jiná žoužel, uvědomil si konečně, jakému klamu náhle propadl.





Harald začal znovu spravovat své království a synům Snaefríd našel vhodné pěstouny navzdory tomu, že je neprve vyhnal. Na radu zmíněného Torleifa je ale opět přijal zpátky.





Haraldovo dědictví: Aby zajistil pořádek v zemi, nestačilo se jen vypořádat s vnějšími nepřáteli, ale dohlížet i na možné soky uvnitř. Někteří nespokojenci pobrali veškerý majetek a odpluli, díky čemuž osídlili Shetlandy, Orkneje, Hebridy, Faerské ostrovy a Island. Jiní se ale vraceli a v létě napadali norské pobřeží. Nemohli vydržet bez vikingu, a tak proti nim vyrážel král v čele strážní flotily. Jakmile vikingové zahlédli jeho lodě, raději odpluli pryč. Jednoho dne se ale Harald rozčílil a rozhodl se si to s nimi vyřídit jednou provždy.





Nejprve plul na Shetlandy, kde pobil všechny vikingy, co mu padli do ruky. Podobně si to vyřídil s piráty na Orknejích. Pak se vydal na Hebridy, kde kromě krve vikingů získal i bohatou kořist. I jeho ale lákalo kouzlo vikingu, proto se vydal rabovat skotské pobřeží a ostrov Man. Protože ho všude předcházely hrůzostrašně zvěsti, našel tento ostrov vylidněný.





V těchto bojích padl Ívar, syn Rögnvalda z Möre. Harald mu jako odškodné dal Orkneje a Shetlandy. Jarl Rögnvald nechal nové državy synovi a vrátil se domů. Tady byl zabit, upálen ve svém domě s družinou, jako to činil sám. Jeho vrahem byl Haraldův syn.





Mnoho dětí a ještě více jarlů bylo Haraldovým dědictvím, které málem rozdělilo zemi, co tak pracně sjednotil. Eirík Krvavá sekyra zabil nejvíce svých bratrů, aby na jednoho zapomněl, protože ten byl na výchově v Anglii. Ale o tom zase někdy příště.

Standa Django Jalovec

Žádné komentáře:

Okomentovat